YALOVA
       

Yalova : Tarih, Doğa ve Sağlığın Buluştuğu Cennetten bir köşe... Marmara Denizi'nin serin suları ile uçsuz bucaksız ormanlarının birbiriyle kucaklaştığı eşsiz doğal güzellikleri, sahilleri, gençlik aşısı yerine geçen hayat iksiri termal kaynakları ile her mevsim turizm faaliyetlerinin yaşanabildiği önemli bir liman kentidir Yalova...

 ALTINOVA
Yalova'ya 27 km. uzaklıkta, sahil kenarında yeralan Altınova İlçesi'nde farklı dönemlere ait hamam, su kemerleri, çeşme, kale gibi tarihi eserler bulunur. Bizans İmparatoru Constantinius tarafından kurulan ve annesi Helena'nın adını verdiği "Helenopolis", bugünkü Hersek civarında önemli bir yerleşme merkeziydi. Doğu Roma imparatorluğu'nun merkezi Constantinopolis (İstanbul) olduktan sonra, Justiniaus devrinde Helenopolis İstanbul-İznik yolu üzerinde bulunduğu için çok önem kazanmıştır. Bugün, Yalakdere olarak adlandırılan vadideki yolu kontrol eden Çobankale (Koyun Hisarı), tarihte Bizans ile Osmanlı arasında meydana gelen Bafeus Savaşı'na (1302) tanıklık etmiştir.
ARMUTLU
Yalova'ya 51 km. uzaklıkta, 38 km.lik sahil şeridine ve koylarına sahip ufak bir sahil kasabasıdır. Armutlu sahilleri Marmara Denizi'nin en temiz kıyılarını oluşturmaktadır. Ayrıca şifalı kaplıcalara sahiptir. Armutlu'nun tarihine ilişkin Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmuştur. 1320 yılında Osmanlılar'ın eline geçen yörede uzun yıllar Rumlar ve Türkler birlikte yaşamıştır.
 ÇINARCIK
Yalova'ya 17 km. uzaklıktaki Çınarcık İlçesi, ormanları ve sahil şeridi boyunca plajları, yazlıkları, otel, motel ve pansiyonlarıyla önemli bir turizm merkezidir. Çınarcık'ta Karpuzdere, Kanlıçınar ve Üçpınarlar mevkilerinde Bizans ve Osmanlılar'dan kalma eserlere rastlanmıştır. Osmanlı döneminde donanmaya ait gemilerin ve sarayın tüm gereksinimi, Paşa Limanı aracılığıyla buradan karşılanmıştır. Çınarcık'ın Rumlar dönemindeki adı "temiz havası olan şehir" anlamında "Kio"dur. Çınarcık İlçesi'nde Osmanlı döneminden kalma su kemerleri, hamam ve su deposu kalıntıları vardır.
 ÇİFTLİKKÖY
Yalova'ya 4 km. uzaklıkta, sahil, plaj ve kamp alanları ile hoş bir tatil beldesi olan Çiftlikköy'ün tarihi geçmişi de oldukça eskiye dayanır. Hellenistik Dönem'den Bizans Dönemi'ne kadar çok sayıda ve değişik zamanlara ait yazıtlar ile Filotimes onuruna dikilen ve 1-2. yy.a ait olduğu sanılan kabartma resimli stel bulunmuştur. Yörenin bilinen ilk adı "Pylai" ye ilk olarak 4.yy.da rastlanır. Justinianus devrinden sonra, Pylai sayfiye şehri ve civarı önem kazanmaya başlamıştır. Yalova-Karamürsel arasındaki sahilde imparatorun sarayı, imparartor ailesinin köşkleri ve devletin ileri gelenlerinin sayfiye evleri bulunmaktaydı. Justinianus, Constantinius devrinde yapılan kilise ve hastaneyi onartmış ve yeni bir saray ile genel bir hamam yaptırmıştır. Çiftlikköy'de Justinianus devrine ait olduğu sanılan bir başka yapı da, kubbesi ve kemerleri ile kısmen sağlam kalmış olan Kara Kilise'dir.
 TERMAL
Yalova'ya 12 km. uzaklıkta, dünyaca ünlü kaplıcaları, doğal ve arkeolojik değerleri ile turizmin geliştiği en önemli yerleşim bölgelerinden biri haline gelen Termal, her yıl binlerce turist ağırlamaktadır. Termal kaplıcaları tarihin her döneminde önemini korumuş, yıllar boyu yararlanılan şifalı sıcak su kaynaklarında tesislerin kurulması, yörenin büyüyüp gelişmesinderol oynamıştır. Constantinius döneminde, kaplıcaların olduğu bölgeye, toprak yarıklarından çıkan buhar ve sıcak su nedeniyle yeraltı tanrısına ait olduğu düşünülerek "Pythia Therma" deniliyordu. Bizans İmparatorluğu Justinianus devrinde en büyük yapım işleri kaplıcalarda görülür. Osmanlılar döneminde de 1892'de Cemiyet-i Tıbbiye tarafından suları incelenen yörede hamamlar yaptırılmıştır.
 ATATÜRK KÖŞKÜ - YÜRÜYEN KÖŞK
Atatürk'ün Yalova'ya ziyaretleri sırasında bir süre kaldığı Baltacı Çiftliği'nde bulunan köşk, 1929 yılında çok kısa bir süre içerisinde tamamlanmıştır. Cumhuriyet dönemi mimarisinin ilk örneklerinden biri olan yapı, döneminde kullanılan eşyaları ile günümüze ulaşmıştır. Köşk'kün bahçesi Atatürk'ün yurttaşlarıyla sohbet ettiği bir yer olarak önem kazanmıştır. Ayrıca, bugün Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü olan Millet Çiftliği'nde bulunan Yürüyen Köşk; deniz kenarında, Atatürk'ün 21 Ağustos 1929 yılında Yalova'yı ziyaretinde verdiği talimatla, ahşaptan iki katlı, dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Atatürk, bir gün çiftliğe geldiğinde bahçıvanın köşkün hemen yanındaki ağacın dallarını kesmeye çalıştığını görür. Bahçıvanı yanına çağırıp nedenini sorduğunda, ağacın köşkün duvarlarını korumak için budandığını öğrenir. Bunun üzerine ağaca dokunulmamasını, köşkün kaydırılmasını söyler. İstanbul'dan getirilen tren rayları üzerinde bina 4.80 m. kaydırılarak ağacın dalları kesilmekten kurtarılır. Bu tarihten sonra eşsiz manzaralı yapı "Yürüyen Köşk" adını alır.
 KARACA ARBORETUMU
Yalova-Termal karayolu üzerinde, İl merkezine 5 km. mesafede Samanlı Köyü içerisinde bulunmaktadır. 135.000 metrekarelik bir alanda, peyzaj ağırlıklı koleksiyon, bir canlı ağaç müzesi karakterindedir. 1980 yılında kurulan Türkiye'nin, ilk özel ve bitki çeşitleriyle ünlü arboretumu, yanıbaşındaki konaklama tesisleri ve şifalı suları ile hem dinlendirici, hem de hafta sonlarını renklendirici bir ortama sahiptir. Arboretum her Pazar günü saat 13:00 ile 18:00 arası halka açıktır. Ziyaretçilere arboretum ve yaşayan bitkiler hakkında rehber eşliğinde bilgi sunulmaktadır.
 
 
  Ana Sayfa | İletişim / Bize Ulaşın | Dilek / İstek | Sık Kullanılanlara Ekle  

Tüm Hakları Saklıdır Copyright © 2012 Müderris Turizm

 

Müderris Turizm ve Seyahat Acentası

Bahçelievler Mah. Fatih Cad. Rauf Orbay Sok. 7/B YALOVA

Tel.:(009)(0226)814 78 31 - Fax:(009)(0226)813 31 87 GSM:(009)(0535)631 49 68

E-Mail: info@muderristour.com - E-Mail & Msn:muderristour@hotmail.com